Om de zetels te kunnen verdelen, moet eerst het stemcijfer van elke lijst bepaald worden. Het stemcijfer geeft ons het totaal van geldige stemmen bovenaan de lijst of op één of meerdere kandidaten van eenzelfde lijst.

Eenmaal het stemcijfer werd bepaald worden de zetels verdeeld via het systeem 'Imperiali'.  Dit systeem zorgt voor een evenredige verdeling van de zetels volgens het aantal stemmen, maar zorgt er ook voor dat de grote partijen worden bevoordeeld. Met het systeem wil men vlugger tot een duidelijke meerderheid komen waardoor er vlotter kan bestuurd worden.

Volgens het systeem 'Imperiali' worden de stemcijfers van elke partij achtereenvolgens gedeeld door 1; 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5, 4; 4,5;... In de praktijk zal men delen door 2,3,4,5,6,.... wat op hetzelfde neerkomt. Deze quotiënten worden in een tabel geplaatst  waardoor we de hoogste quotiënten kunnen aanduiden evenveel als er zetels te verdelen zijn.

Als illustratie kunnen we er de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Jabbeke bijnemen.

Deze cijfers tonen aan dat Beter Jabbeke in 2006 net niet een zetel kon bemachtigen en dat het Vlaams Belang en Ja! bijna een bijkomende zetel hadden. Een bewijs dat de CD&V meerderheid doorbreken binnen de mogelijkheden moet liggen.